Wat is drop catching?

Wat is drop catching? | Catchtiger.com

catchtiger-familiefoto

Drop catching: wat houdt dit in?

Drop catching. Nee, niet die zwarte snoepjes! Met drop catching bedoelen we de methode waarmee je domeinnamen kunt registreren nadat ze vrij gekomen zijn. Als je wilt weten hoe dat precies werkt, lees dan verder!  

Voordat we het drop catchen verder uitleggen, doen we even een stapje terug en leggen we uit hoe de lifecycle van een domeinnaam verloopt. 

Bekijk ons huidige aanbod

De lifecycle van een domeinnaam

Stel, VOORBEELD.NL is een vrije domeinnaam en wordt door iemand, we noemen hem even Henk, gekocht bij een registrar. Degene die een domeinaam registreert, wordt vaak gevraagd voor hoeveel jaar ze deze de domeinnaam wil registreren. Een domeinnaam kan voor 1 jaar, maar ook voor 10 jaar geregistreerd worden. Dit hangt ook af van de betreffende registrar. Henk is in dit geval eigenaar van voorbeeld.nl voor 1 jaar.

Wanneer het einde van de registratie periode in zicht komt (na 1 jaar), zal Henk een bericht krijgen over de verlenging van zijn domeinnaam. In veel gevallen zal de domeinnaam automatisch met 1 jaar verlengd worden. Wanneer Henk dit niet wenst en de domeinnaam opzegt, dan zal de registratie periode verlopen en wordt de domeinnaam in quarantaine gezet.

Een andere reden dat een domeinnaam in quarantaine komt, is als Henk zijn rekening niet betaald. De registrar zal in veel gevallen verschillende herinneringen sturen, maar als laatste stap wordt de domeinnaam opgeheven en komt deze in de quarantaine periode.

Wat houdt de quarantaine periode in?

De quarantaine periode van een .NL domeinnaam is 40 dagen. Dit kan per TLD anders zijn. In Henk zijn geval is VOORBEELD.NL in deze periode niet meer technisch actief en kan Henk er niets meer mee doen. Als de domeinnaam in quarantaine staat, kan niemand anders deze domeinnaam registreren.  Alleen Henk kan de domeinnaam uit quarantaine halen of hij moet aan een registrar toestemming geven om dit voor hem te doen. De quarantaine periode is bedoeld om de eigenaar van een domeinnaam te beschermen tegen het onverwacht vrij komen van zijn domeinnaam. De dag dat de domeinnaam uit quarantaine komt is terug te vinden bij SIDN.nl.

Wanneer kan je het domein drop catchen?

Na de 40 dagen quarantaine periode komt voorbeeld.nl vrij en kan iedereen deze domeinnaam registreren. Het moment dat een domeinnaam vrij komt, wordt ook wel de ‘Drop’ genoemd. Vaak zijn er meerdere personen en partijen geïnteresseerd in dezelfde domeinnaam. Deze partijen proberen dan tegelijkertijd deze domeinnaam te ‘catchen’. Hier komt het woord “drop catchen” dus vandaan. :) Dit ‘catchen’ gebeurt binnen enkele seconden. 

In ons overzicht vind je domeinnamen die op dit moment in de quarantaine periode zitten. Doordat het daadwerkelijke drop catchen een heel snel proces is, kan je bij CatchTiger deelnemen aan een open en transparante domeinveiling. Aan het einde van de quarantaine periode sluit deze veiling, waarna wij de domeinnaam voor de hoogste bieder proberen te “drop catchen”. Vissen wij naast het net? Dan hoef je uiteraard niets te betalen.

Direct naar het overzicht 

Is drop catching legaal?

Als je het begrip "drop catching" Googlet, dan kom je ook berichten tegen waar mensen zich afvragen of drop catching wel legaal is. Om meteen antwoord te geven op je vraag: drop catching is legaal. Nadat de domeinnaam gedropt is, is de domeinnaam van niemand. Dit is dus het moment dat iedereen de domeinnaam mag registreren.

De eigenaar van de betreffende domeinnaam heeft voor het einde van de registratie periode verscheidene herinneringen gekregen om de domeinnaam registratie te verlengen. Daarnaast is de domeinnaam na het einde van de registratie periode nog 40 dagen in quarantaine geweest. Wanneer de eigenaar niet heeft gereageerd op al deze herinneringen, dan kan de eigenaar na het vrijkomen van de domeinnaam er helaas niets meer aan doen om de domeinnaam alsnog te registreren. In dit geval zal deze persoon contact op moeten nemen met de eventuele nieuwe eigenaar van de domeinnaam. 

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over drop catching? Bekijk dan ook nog even onze top 10 meest gestelde vragen! Uiteraard beantwoorden wij jouw vragen ook graag per mail of via onze live-chat.